ОШ "СЛАВКО РОДИЋ" БАЧКИ ЈАРАК улица:Младена Стојановића бр.21 21234 тел/факс:021/847-438
e-mail:osslavkorodic@mts.rs
 
Школска 2022/23. година
 
 
Концерт нашег хора

Троструки првак Републицчке смотре хорова основних школа Србије, хор наше школе, одржао је 23.6.2023.године свој први концерт у Kултурном центру " Лукијан Мушицки" у Темерину. На челу хора је диригент Нада Гвозденовић, наставница музичке културе.

Платформа "Чувам те"

Поштовани родитељи, наша школа се прикључила на платформу "Чувам те" која је намењена превенцији насиља у школама. Родитељи који су заинтересовани да прођу обуку могу да приступе истој преко линка у наставку. На почетку школске године ће бити организовани родитељски састанци на којима ћете бити упознати о свему.

ДРУЖЕЊЕ СА КЊИЖЕВНИЦИМА

У среду 7. јуна 2023. године у школи смо имали предивно дружење са књижевницима Виолетом Јовић и Властом Ценићем. Они су посетили школу у оквиру реализације пројекта Читалићи и том приликом смо им представили све активности везане за пројекат које смо у школи имали током године, а затим смо уживали у разговору са њима и са дивљењем слушали стихове које су казивали. Они су нас стиховима прошетали кроз шарени свет детињства и измамили осмехе и аплаузе.

Програм којим се представила школа осмислио је школски тим Читалића који чине наставници Љиљана Карановић, Јелена Вејин, Маја Грковић и Јармила Валихора. У програму су учествовали ученици од првог до осмог разреда који су ове године били укључени у низ школских и такмичарских читалићких активности.

Посебну пажњу посветили смо изради и презентацији школског штанда. Штанд су у сарадњи са наставницом Мајом Грковић осмислиле и поставиле ученице осмог разреда. Ученик седмог разреда Борис Сударевић је за штанд по пропозицијама Ауторског тима из Алексинца осмислио и направио једну друштвену игру, а у осликавању игрице помогле су му ученице Ивана Косановић и Мина Карановић. Штанд је у свом препознатљивом стилу, шармантно надахнуто представила ученица осмог разреда Весна Родић.

Ликовни конкурс - Да природи вратимо сјај

На ликовном конкурсу Дневног центра Темерин на тему "Да природи вратимо сјај- своју идеју нам дај", ученица 1/1 Нина Кнежевић освојила је другу награду. У категорији групних радова награђен је рад ученика 1/1.

Републичка смотра хорова

На републичкој смотри хорова и оркестара основних и основних музичких школа Србије, хор наше школе је трећу годину за редом освојио 1.место!

ДАН ШКОЛЕ
Дан школе, 11. мај обележен је спортским и кошаркашким такмичењем " Меморијални турнир Бошко Нишкановић", који носи име по нашем бившем ученику, на жалост, прерано преминулом.Ученици од 1.до 4. разреда такмичили су се на полигону а ученици од 5. до 8. разреда у кошарци. Овом приликом додељене су и награде за победнике турнира, кошаркашке лопте и књиге, ученицима и њиховим наставницима који су постигли запажене резултате на општинским, окружним и републичким такмичењима у школској 2022/23.години. Одржан је јавни час о Бранку Чопићу и положени су венци на спомен обележје Славку Родићу, чије име носи наша школа.
 

ДАН ШКОЛЕ - ЈАВНИ ЧАС О БРАНКУ ЋОПИЋУ

Да је Бранко Чопић један од омиљених писаца међу децом, потврдили су ученици првог, трећег и седмог разреда који су поводом Дана школе 11.5.2023. на креативан и духовит начин представили нека од његових најзанимљивијих дела.

Говорило се о животу и раду познатог писца, а посебно је истакнуто да је Бранко Ћопић познавао Славка Родића, чије име носи наша школа, те да су били блиски пријатељи. Веома интересантна била је и прича о томе како је Ћопић још као ђак први пут сазнао да је надарен за писање. За све ове занимљивости били су задужени ученици седмог разреда.

Ученици првог разреда били су изузетно вредни. Илустровали су „Јежеву кућицу” и рецитовали одломке из ње, певали су Ћопићеву песму „Болесник на три спрата”, а публику су насмејали набрајањем свих врста пита којих је у песми успео да се сети Бранко Ћопић.

Будући да су са мало више школског искуства, ученици трећег разреда су припремили драматизацију одломка „Мјесец и његова бака”, а све присутне су на прве школске дане подсетили духовитом Ћопићевом песмом „Ђак првак”.

У организацији часа ђацима су помогле учитељице Слађан Вејин, Љиљана Карановић, Јелена Вејин и наставнице Маја Грковић и Јармила Валихора.

 
Ускрс

Дана 6. IV 2023. ученици наше школе ( III1) су учествовали у манифестацији сликања јаја испред зграде Општине Темерин.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЧИЈЕ КЊИГЕ

Други април, рођендан данског писца Ханса Кристијана Андерсена, обележава се као Међународни дан дечије књиге. Тим поводом у нашој школи одржан је јавни час. Ученици трећег разреда у сардањи са својом учитељицом Јеленом Вејин илустровали су Андерсенове бајке и приредили изложбу радова. О књизи, Андерсену и значају читања говорили су ученици седмог и осмог разреда. Они су затим читали бајку „ Принцеза на зрну грашка ” на српском, руском и енглеском језику, а у припреми су им помогле наставница руског језика Милица Попов и наставница енглеског језика Недељка Забрдац. Ученици су такође израдили плакате на којима су представили најпопуларније руске и енглеске писце за децу. Час је био употпуњен презентацијом о Андерсеновом животу и стваралаштву коју је представила наставница српског језика Јармила Валихора. Најинтересантнији део часа припремили су наши ђаци прваци који су читајући бајку „ Ружно паче ” показали колико су овладали техником читања за свега неколико месеци уз подршку својих учитељица Слађане Вејин и Љиљане Карановић. Сви учесници часа добили су на поклон обележиваче за књигу, а њих су на часовима ликовне културе израђивали ученици петог и шестог разреда, чиме се у реализацију овог часа укључила и наставница Светлана Матовић. Преостале обележавиче ће на поклон добити ученици који у наредном периоду буду узимали књиге на читање из школске библиотеке. Поред ученика и наставника, часу су као гости присуствовали и ученици који иду у продужени боравак у пратњи учитељице Ковиљке Мићановић и педагошкиња школе Стојанка Зељковић Јаноши.

21. МАРТ -  ДАН ХРАСТА

У оквиру пројекта Читалићи, у нашој школи је обележен Дан храста. Тим поводом одржан је јавни час. На том часу су ученици петог разреда говорили о храсту, а све су употпунили израдом презентације која је садржала дивне фотографије. Они су своје излагање припремили у сарадњи са наставницом биологије Слађаном Марковић и дочарали су присутнима изглед храста, његове делове, врсте, особине и значај у природи.  Ученици седмог и осмог разреда говорили су о храсту као грађевинском материјалу кроз историју, његовој улози и заступљености у народној медицини и месту храста као дрвета у словенској митологији, а у раду им је помогла наставница српског језика Јармила Валиора. Час су употпунили ученици првог разреда који су у сарадњи са својим учитељицама Слађаном Вејин и Љиљаном Карановић направили изложбу ликовних радова. Они су цртали храст служећи се дрвеним бојицама и техником акварел. Часу су присуствовали и ученици од првог до четвртог разреда из продуженог боравка у пратњи своје учитељице Ковиљке Мићановић.

Општинско такмичење из Биологије

Наша школа је домаћин општинског такмичења из Биологије, 19.04.2023.године.

Ово су кључеви решења тестова:

Кључ 5. разред - погледај

Кључ 6. разред - погледај

Кључ 7. разред - погледај

Кључ 8. разред - погледај

УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

Обавештење за електронско заказивање термина за тестирање и упис ученика будућег првог разреда школске 2023/24. године

Поштовани родитељи будућих ђака првака,

Апликација за електронско заказивање термина за тестирање и упис ученика који крећу у први разред биће доступна родитељима у периоду од 20.03. до 31.05.2023 . године.

На апликацији еУпис родитељ може да закаже детету тестирање бирајући понуђене термине који ће бити на располагању.

Уколико родитељ нема техничких могућности да заказивање уради електронским путем, може доћи у школу уторком и средом од 9.00 до 13.00 часова и заказати термин тестирања. Код пријављивања је потребно унети ЈМБГ једног од родитеља и ЈМБГ детета.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обезбедило је подршку родитељима у вези са еЗаказивањем термина за тестирање детета и сва питања и недоумице можете решити позивом на контакт телефон 011/7350557.

Упис ученика првог разреда се обавља у периоду од 1. априла до 31. маја 2023 . године.

Родитељи приликом уписа детета у школу не доносе ниједан документ у папирном облику. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, биће потребно да га родитељ донесе у школу.

 

Линк за портал еУпис је https://euprava.gov.rs/ . Кликом на линк отвара се прозор и потребно је само да испратите смернице коју су дате и закажете термин тестирања код нашег педагога Стојанке Јаноши Зељковић.

Желимо Вашем детету срећан полазак у школу!

С поштовањем,

Руководство ОШ „СЛАВКО РОДИЋ“ БАЧКИ ЈАРАК

ЧИТАЛИЋИ КЛИКЕРАШИ

На општинском нивоу такмичења Читалићи кликераши које је одржано у петак 10.3.2023. учествовало је 27 ученика од 1. до 8. разреда. Они су се надметали у решавању тестова и постигли су одличне резултате, освојивши следећа места:

ДРУГИ РАЗРЕД

Невена Рогић 2. место

Даница Самарџић 3. место

Виктор Бањац 3. место

 

ЧЕТВРТИ РАЗРЕД

Вук Бјелајац 3. место

Дарија Овука 3. место

СЕДМИ РАЗРЕД

Ивана Косановић 3. место

 

ОСМИ РАЗРЕД

Весна Родић 3. место

Елена Томовић 3. место

Катарина Чича 3. место

Исидора Панић 3. место

Сви ови ученици четвртог, седмог и осмог разреда пласирали су се на следећи ниво такмичења, тако да ће наша школа ове године крајем маја имати 7 представника на републичкој смотри читалаштва у Алексинцу.

Посета ученика Новом Саду

Ученици шестог разреда посетили Музеј града Новог Сада и подземне ходнике Петроварадинске тврђаве. У музеју су погледали три поставке: Милева Марић Ајнштајн, Ратни бунар и Археолошку поставку.

 
ПРОЈЕКАТ " ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ"

У оквиру пројекта " За чистије и зеленије школе у Војводини" ученици наше школе су у школском дворишту посадили руже. Захваљујемо се директорки фирме Пхено Гено Росес, Биљани Тањги на донацији.

 
Такмичење "Мислиша"

У школи је 9.03.2023. године одржано Математичко такмичење "Мислиша".

Дан жена
Ученици III1 су одржали одељенску приредбу поводом Дана жена.
 
"Како формативно оцењивати уз помоћ исхода и дигиталне свеске"
"Како формативно оцењивати уз помоћ исхода и дигиталне свеске" је семинар који је у суботу, 4.03.2023. године похађало 24 члана колектива наше школе и петоро колега из ОШ "Петар Кочић" у Темерину.

ЧИТАЛИЋИ - ШКОЛСКО ТАКМИЧЕЊЕ

У оквиру пројекта Читалићи у петак 10.2.2023. године у нашој школи одржано је школско такмичење у категорији Читалићи кликераши. Ученици су радили тест из области Вештина читања и разумевања прочитаног, а тема овогодишњег такмичења је Словенска митологија. Тестове је радио 71 ученик од 1. до 8. разреда, а право да нашу школу представља на општинском такмичењу у марту стекло је 27 ученика.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

Поводом обележавања Дана матерњег језика 21. фебруара, у оквиру пројекта Читалићи, ученици наше школе реализовали су низ активности.

Ученици првог разреда на часовима српског језика научили су шта је то матерњи језик и рецитовали су песме из „Ризнице” Ј.Ј.Змаја.

Ученици трећег разреда правили су од хартије слова ћириличног писма и посетили су месну библиотеку где су одржали час српског језика, читајући одломке из својих омиљених књига.

Ученици петог и шестог разреда су на часовима грађанског васпитања правили обележиваче за књиге на којима су исписивали лепе речи из свог матерњег језика.

Ученици 7. разреда су на часу српеког језика учествовали у радионици која је од њих захтевала да подељени у групе среде текст пун позајмљеница и преведу га на српски. Рад је био тежак, али и забаван, а заједнички су дошли до решења.

Ученици осмог разреда израдили су плакат на тему Дана матерњег језика на којем су представили пут развоја српског језика. Плакат су употпунили цитатом о језику Вука С. Караџића и мудрим изрекама о језику. Осмаци су направили и попис најчешћих англицизама у говору младих и превели их на српски језик.

Школско такмичење из географије - 7 разред - прочитај
Стручно усавршавање у ОШ"Петар Кочић"

Стручно усавршавање у ОШ"Петар Кочић" 11.-12.02.2023. год. на семинару "Умеће комуникације 1 – како да говоримо и слушамо да би ученици желели да нас чују и да разговарају са нама" Тима "Психокод" из Београда. На семинару је учествовало 8 учитеља и наставника из наше школе и 18 учитеља и наставника школе домаћина.

Школаска слава, Свети Сава 2023. године
"Живот у дуванском диму"

На ликовном конкурсу Савета за здравље,Дома здравља Темерин "Живот у дуванском диму" награђене су наше ученице Јована Јаковљевић, Исидора Панић, Анђела Ђукић и наставница ликовне културе Светлана Матовић.

Школска слава

Школску славу Светог Саву, обележићемо свечаном приредбом у петак 27.1.2023.године, у спортској хали у Бачком Јарку са почетком у 17:00 часова. Овим путем позивамо све ученике и родитеље да својим присуством увеличају нашу свечаност, поводом обележавања једног од најбитнијих датума за нашу школу, просвету и културу.

 

Предавање Центра за социјални рад општине Темерин

о штетном утицају психоактивних супстанци

Божић
Ученици наше школе на снимању емисије о обичајима уочи Божића.
Света литургија
У оквиру верске наставе, наши ученици су присуствовали Светој литургији у храму Успења Пресвете Богородице у Бачком Јарку, у пратњи вероучитеља Душана Русмира.
Продаја календара
Наставница грађанског васпитања Маја Грковић са ученицима школе, продавала је календаре наше школе за 2023. годину, на којима су ликовни радови ученика.
Кићење јелки у Темерину
Ученици продуженог боравка и учитељица Ковиљка Мићановић на манифестацији кићења новогодишњих јелки у Темерину.
Дан толеранције
16.новембра је обележен Дан толеранције.Чланови Вршњачког тима су у холу школе на паноу се истакли поруке толеранције, а ученици од 5.до 8. разреда су на часовима Грађанског васпитања осмислили заставице са порукама.
Змај Јовини стихови у извођењу ђака првака
Представа "Пажљивко"
Наши прваци на представи "Пажљивко" у биоскопу у Темерину.
Дан без аутомобила - прочитај
Обавештење о организацији рада школе од 01.09.2022. године - обавештење
Препоручене мере превенције COVID 19 - мере
 
Извођење химне Републике Србије
У нашој школи 1. септембра 2022. године, на почетку радног дана и првог часа у свакој смени наставе, изведена је републичка химна "Боже правде".
млађа смена
старија смена
 
Распоред часова - виши разреди Распоред звоњења - сатница
Пријем првака!!!

Позивамо будуће ђаке прваке и њихове родитеље на пријем ученика у први разред који ће бити уприличен у среду, 31. 08. 2022. у 18.00 часова у дворишту наше школе.

 

 
 

ОШ "Славко Родић"

Објављивање и копирање информација и фотографија са сајта могуће је само уз писмену сагласност руководства школе.