ОШ "СЛАВКО РОДИЋ" БАЧКИ ЈАРАК улица:Младена Стојановића бр.21 21234 тел/факс:021/847-438
e-mail:osslavkorodic@mts.rs
Посетите нашу фејсбук страницу
Школска 2019/20. година
 
Новине у средњем стучном и дуалном образовању за школску 2020/21. годину - погледај
 
Конкурс за упис ученика у средњу школу - линк
 
Обавештење о распореду активности за ученике 8. разреда у периоду од 1.јуна –6.јуна - погледај
 
 
Обавештење за родитеље будућих првака - заказивање тестирања
 
Мере и препоруке за свакодневни пријем ученика у целодневни боравак од 11.05.2020. - погледај
 
Упис у први разред !!!

Посетите наш кутак за осмаке !!!

 
Измена школског календара - погледај
 
ВАЖНО САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
У ВЕЗИ СА КОРОНА ВИРУСОМ

1. У складу са Одлуком о проглашењу ванредног стања на целој триторији Републике Србије, која је ступила на снагу 15.03.2020. године, ОШ”Славко Родић” ,Бачки Јарак неће радити од понедељка 16.03.2020. године.

 

2. Настава на даљину у ванредним условима - погледај

 
3. Обавештење родитељима/законским заступницима - погледај
 
4. Распоред емитовања наставних јединица - погледај
 
5. Препоруке о превентивним активностима (допуна) - погледај
 
6. Препоруке о превентивним активностима - погледај
 
7. МПНТР: СОС телефонска линија 0800-200-201 за психосоцијалну подршку запосленима у просвети, родитељима и ученицима - прочитај више
 
8. Учење на даљину - реч педагога
РАСПОРЕД ПИСМЕНИХ ПРОВЕРА У ДРУГОМ ПОЛУГОДИШТУ 2019/20. ГОД.
 
 

ПОХВАЛЕ ЗА ЧИТАЛИЋЕ

У четвртак 27.2.2020. у школи је организована свечана додела похвала свим ученицима од 1. до 8. разреда који су стекли право учешћа на општинском нивоу такмичења у категорији Читалићи кликераши. Свечаност је одржана у школској библиотеци уз присуство ментора награђених ученика. Тим поводом је школска библиотекарка организовала промоцију нових књига набављених за библиотеку у оквиру пројекта Читалићи.

 

ЧИТАЛИЋИ КЛИКЕРАШИ

У среду 5.2.2020. у нашој школи је први пут организована Смотра читалићи кликераши. На школском нивоу такмичења учествовало је 54 ученика од 1. до 8. разреда и сви су се надметали у решавању теста који је подразумевао израду задатака на основу прочитаног текста.

Према пропозицијама такмичења на општинско такмичење пласирало се 26 ученика и они ће представљати школу 20.3.2020. у Новом Саду.

Све честитке ученицима и њиховим менторима и много среће у даљем раду.

 
ОСАМ ВЕКОВА ОД ДОБИЈАЊА АУТОКЕФАЛНОСТИ СРПСКЕ ЦРКВЕ

„Осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Црквеˮ – тема је финалног такмичења ученика основних школа архијерејских намесништава Епархије бачке, одржаног 25. јануара 2020. године, у просторијама Спортске дворане у Футогу.

Завршни ниво такмичења састојао се из три задатка: „Пронађи местоˮ, „Откриј личностˮ и „Покажи знањеˮ, а учествовало је десет екипа са по три члана. Прво место освојили су ученици Основне школе Вук Караџић из Бачке Паланке, друго место такмичари Основне школе Славко Родић из Бачког Јарка, а треће место изборили су ученици Основне школе Свети Сава из Руменке.

 

УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ ПОЗОРИШТА МЛАДИХ ИЗ НОВОГ САДА

Ученици другог и четвртог разреда посетили су Позориште младих у Новом Саду. Том приликом су на Малој сцени позоришта гледали представу Палчица.Посета је део сарадње наше школе и Позоришта.

Позориште младих и Фондација 2021- Нови Сад град културе покренули су пројекат Аутоматизми савременог човека-активизација публике.Наша школа је узела учешће у том пројекту.

Носиоци активности су учитељице Слађана Вејин, Јелена Вејин, Биљана Грозданић и Љиљана Карановић.

 
 

ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈИХ ПРАВА, 19.11.2019.

Поводом обележавања 30 година од потписивања Конвенције о дечјим правима у школи је организован читав низ активности. Вршњачки тим је исписао картице са дечјим правима, а чланови ликовне секције су их илустровали и направљена је изложба у холу школе. Група ученика старијих разреда и четвртаци направили су изложбу старих играчака и играчака направљених од варјача и кукурузовине.

На свечаности организованој 19.11.2019. ученици нижих разреда демонстрирали су старе игре, говорили разбрајалице и брзалице. Ученици старијих разреда рецитовали су о игри и играчкама на српском и разбрајали се на руском и енглеском језику. Форум театар је извео сцену на тему ускраћивања слободног времена детету, а чланови Ђачког парламента играли су са ученицима друштвене игре.Ученици 2. и 5. разреда демонстрирали су продукте својих пројектних часова на тему рециклажа и упознавање планета помоћу робота.Да све буде веселије и разиграније, потрудио се школски хор.

 
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

У петак 15.11.2019. у Новом Саду, у просторијама књижаре Прометеј, одржана је промоција збирке песама за децу „Скок у даљ”, аутора Ђорђа Секулића. Овој књижевној вечери присуствовали су и ученици наше школе. Програм је водила Дајана Иветић 8/3, а стихове из ауторове збирке говорили су ученици 2/1 и 2/2 са којима су радиле учитељице Слађана Вејин и Љиљана Карановић и ученици 5/1 са којима је радила наставница Јармила Валихора. Да је рецитовање било одлично, посведочили су громки аплаузи после сваког наступа, бројне честитке гостију након завршеног програма и задовољан осмех аутора песама.

 
 
ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА КОЈИ ПОХАЂАЈУ ВЕРСКУ НАСТАВУ
У Основној школи Данило Зеленовић у Сиригу, 19. октобра 2019. године, одржано је такмичење ученика који похађају верску наставу. Тема такмичења је била – Осам векова од добијања аутокефалности Српске Православне Цркве, а учествовало је шест школа из архијерејског намесништва новосадског другог.

Прво место је освојила екипа из Основне школе Славко Родић из Бачког Јарка, друго место Основна школа Лаза Костић из Ковиља и треће место су изборили ученици Основне школе Алекса Шантић из Степановићева. Најуспешнији појединци су били: Анастасија Зорић из Бачког Јарка, Илија Милаковић из Ковиља и Михаило Антонић из Степановићева.

 
ПОСЕТА МИНИСТРА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА НАШОЈ ШКОЛИ

У посети нашој школи је у, уторак 15.10.2019.године, био министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са својим сарадницима. Дочекала га је директорка школе, председник Општине Темерин Ђуро Жига са својим сарадницима као и једно одељење првог разреда са својом уцитељицом. Министар Шарчевић је обишао унутрашњост школе, као и двориште и спортске терене. Са министром смо разговарали о дигитализацији, пројектној настави, могућностима једносменског рада у школи као и будућој реконструкцији школе, која је планирана следеће године. По свим овим питањима, министар је обећао своју сарадњу и помоћ.

 
ДЕЧЈА НЕДЕЉА
 
БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ (ПРЕДСТАВА ПАЖЉИВКО) - 1. разред
 
ДРУЖЕЊЕ СА ПИСЦЕМ УРОШЕМ ПЕТРОВИЋЕМ - 5. разред
 
МАСКЕНБАЛ - 1.-4. разреда
 
ДРУЖЕЊЕ СА ПЕСНИКОМ ЂОРЂЕМ СЕКУЛИЋЕМ - 4. i 5. разред
 
БАКЕ И ДЕКЕ ЧИТАЈУ СА УНУЦИМА - 2. разред
 
ТРАМПИЛИШТЕ: 1.-4. разреда
 

СПОРТСКИ ДАН - Турнир у фудбалу, 3 i 4 разред
''EU Code Week''

У нашoj школи ће се у периоду од 7-18. октобра 2019. одржати активности поводом међународне манифестације ''EU Code Week''. У току недеље програмирања,на часовима математике и географије ученици ће развијати програмерске вештине коришћењем SKRATCH програма. Веома смо поносни што су нам партнери у овој манифестацији Google и Удружење професора информатике Србије.

Наставници координатори: Селма Пецић и Зорица Маринковић.

#CodeWeek is here and students are in the programm ''Girls and Boys, Lets Go CODING for your future'', we are learning to program using Skratch. Proud to be helping young students grow their skills in partnership with #GrowWithGoogle.

 

ПРОЈЕКТНА НАСТАВА

Тема: Здрава храна сваког дана

разред: II

Ученици другог разреда су позвали све другаре из школе да им се придруже у акцији Седмица здраве ужине . Током ове седмице (22.9.-27.9.2019.) ученици су за ужину уместо слаткиша доносили здраву храну ( воће, поврће, цеђене сокове,...). Овако је то изгледало:

 
Радна субота

У оквиру радне суботе, 21.9.2019., ученици II и IV разреда посетили су Музеј Војводине у Новом Саду. Том приликом обишли су и Етнолошки део Музеја у ком су представљени стари занати Војводине. Ученици су у разговору са кустосом сазнали занимљиве ствари о старим занатима и животу људи у прошлости.

 

Дан без аута

На манифестацији Дан без аута, одржаној у Темерину 20.9.1019. у организацији Туристичког савеза Општине Темерин, ученице наше школе Уна Штрбац II 2 , Јована Јаковљевић III 2 и Нина Вејин IV 3 су награђене за ликовне радове.

 
"За чистије и зеленије школе у Војводини"

На конкурсу "За чистије и зеленије школе у Војводини", наши најбољи ђаци су освојили награду, једнодневни излет у Сремске Kарловце. Наш домаћин је био Покрет Горана Војводине. Хвала им на дивном излету, сјајно смо се провели!

 
СЕКРЕТАР БАТЕЗ У ПОСЕТИ НАШОЈ ШКОЛИ

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез посетио је данас ОШ „Славко Родић“ у Бачком Јарку у општини Темерин, на позив директорице школе Маје Грковић. Секретар Батез је са директорицом Грковић и сарадницима разговарао о подршци коју Покрајински секретаријат за спорт и омладину може да пружи овој школи у циљу развоја школског спорта и спортске инфраструктуре.

Батез је упознао саговорнике са конкурсима секретаријата наглашавајући важност конкурса за санацију, адаптацију, изградњу и опремање спортске инфраструктуре – где је међу приоритетима санација и изградња отворених школских терена, као и конкурса за финансирање посебних програма афирмације школског и универзитетског спорта у АП Војводини.

Након састанка, секретар је обишао школску салу и отворене терене школе, а ученицима је на поклон, овом приликом, донео лопте.

 
РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ ХОРОВА

26.маја 2019.године у Сремским Kарловцима одржано је 29.Републичко такмичење хорова основних школа у организацији Удружења музичких и балетских педагога Србије а под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Хор је освојио прво место.

 
Републичко такмичење из руског језика
19.маја у Борчи је одржано Републичко такмичење из руског језика (тј. другог страног језика). Никола Лунић 8-1 је освојио 5.место и похвалу.

На републичком такмичењу из Историје у Нишу, ученик наше школе, Никодин Чавић, 8. разред, освојиоио је 2.место.

 

На републичком такмичењу из Географије у Зрењанину, ученици Никола Лунић, 8/1, Никодин Чавић, 8/1 и Дуња Росић су освојили похвалу.

 

На републичком такмичењу из Биологије Дуња Росић, 8/1, остварила учешће и похвалу.

 
Републичка смотра у Баваништу
Лазар Кухар - 3.место за илистрацију на републичкој смотри у Баваништу "Дани ћирилице" и Јаков Петровић 3. место за израду луткице. Обојица ученици III1 одељења.
 
Музички фестивал деце Војводине
19.маја 2019.год.у Бачкој Тополи на 58. Музичком фестивалу деце Војводине (покрајинско-регионално такмичење) хор наше школе под диригентским руководством наставнице Наде Гвозденовић, освојио је златно одличје и пласирао се на Републичко такмичење.
ПЕХАР ЗА КРЕАТИВНОСТ

08.03.2019.године, ученици наше школе су учествовали на традиционалној Маскаради у организацији Музеја Војводине и освојили пехар за креативност.

 
Квиза "Прљаво или чисто није исто"
13.03.2019.године смо били домаћини квиза "Прљаво или чисто није исто". Екипа ученика наше школе је освојила друго место.
 

УСПЕСИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

Ученици наше школе на општинском првенству из одбојке -дечаци освојили 2. место а у категорији одбојка-девојчице освојиле 3. место.

На општинском такмичењу из Физике, ученик Драган Аљетић 6/2 је освојио прво место.

На општинском такмичењу из Енглеског језика, ученица Нађа Ковачевић је освојила прво место.

Ученик Никола Лунић је на општинском такмичењу из Руског језика освојио треће место.

На међународној дечјој изложби малог формата „ Мини рестАРТ “ ученице 8/1 разреда Слађана Бубан , Нађа Ковачевић и Дуња Росић су освојиле дипломе за успешан излагачки рад у области ликовна уметност.

 
Конкурс
Ученица трећег разреда наше школе Ива Павловић, освојила је треће место за литерарни рад, на конкурсу под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, на тему " Енергија је свуда око нас"
 
Пројектна настава на тему "Јесен"
Пројекна настава на тему "Јесен", одржана је 12.12.2018. Учесници пројекта су били ученици петог разреда, а настава је организована по идеји наставнице ликовне културе Светлане Матовић у сарадњи са наставницом српског језика Јеленом Танјга, наставницом енглеског језика Аном Фодора и наставницом биологије Слађаном Марковић.
 
Ликовни конкурс
Ученик првог разреда наше школе, Михајло Ђаковић освојио је Прву награду на јубиларном десетом Светосавском ликовном конкурсу Друштва "Свети Сава" Београд - Одбор у Републици Српској Бањалука, за најбоље ликовне радове ученика основних школа Србије, Републике Српске и Црне Горе.
 
Степениште

Степениште помоћу којег ученици могу да науче правопис српског језика на лак и занимљив начин. По идеји наставнице српског језика Јармиле Валихоре а у сарадњи са директорком школе Мајом Грковић, од данас се на степеништу наше школе налазе најчешће језичке недоумице, до којих се дошло анкетирањем ученика.

 
Резултати јесењег кроса
11.10.2018 године, одржан је јесењи крос. Најбоље резултате остварили су:
 
XX Јужнобачки фестивал лудаје
19.09.2018. одржан је јужнобачки фестивал лудаје. Учествовали су наши ученици и освојили друго (Тијана Ждрња) и треће место (Данило Торбица). Честитамо!
 
Ненаставне активности у школи, субота, 29.09.2018. године
У суботу,29.09.2018.поводом слободних, ненаставних активности у нашој школи, ученици су учествовали у уређењу ентеријера школе, школске библиотеке, поп-рок секцији, планинарској секцији, посетили су рибњак у насем месту, сесоку библиотеку, Ноћ истраживача, одрзан је Форум- театар.
 
Дан без аутомобила

У суботу, 22.09.2018. обележен је Дан без аутомобила традиционалном вожњом бицикала главном Новосадском улицом од Бачког Јарка до Информативног центра ПП "Јегричка", а све уз пратњу саобраћајне полиције. Колона бициклиста је кренула из Бачког Јарка у 8:30, а бициклисти из Старог Ђурђева су се прикључили у 8:45. Вожња бицикла или шетња ослобађа од стреса и прија нашем здрављу због физичке активности. Кажу да редовно педалање може да продужи живот за чак седам година. Очекујемо вас!

 
Такмичење у резбарењу бундева
19.09.2018. одржано је такмичење у резбарењу бундева. Учествовали су ученици седмих разреда.
 
20. Јужнобачки фестивал лудаје у Темерину

Успешни радови ученика од 5-8 разреда послати на изложбу.

18.09.2018. у 17:00 - отварање изложбе школских радова - КИЦ, Темерин

 
Мини драма

На заврном часу енглеског језика у ченици петих разреда су 11.06.2018. извели неколико кратких представа и скечева на енглеском језику и тако заокружили ову школску годину. На приредбу су позвали родитље, пријатеље и своје школске другове. Учествовали су Дуња Станаревић, Лазар Ђукић, Драган Аљетић, Нађа Текић, Марија Кљајић, Марија Капетановић, Зорана Малешевић, Јелена Бурић, Станко Ковачевић, Марија Нишевић, Милош Јовић и Илија Војводић.

 
Зима и зимски празници
Ученици од 5-8 разреда су рецитовали и певали на српском, руском и енглеском језику о зими, Божићу и Новој години.
Кићење јелке

Ученици четвртог разреда учествовали су у кићењу јелке испред Општине Темерин. Свака школа је имала своју јелку. Децу је највише обрадовао Деда Мраз који је делио слаткише.

Посета ликовној колонији

Ученици II разреда су 16. новембра посетили ликовну колонију у Новом Саду где су показале своја ликовна умећа. Са њима је била учитељица Биљана Грозданић.

   
 
Конкурс "Креирај срцем и душом"
 

Ученици IV3 су учествовали на конкурсу "Креирај срцем и душом". Снимили су кратак филм.
Пројекат је подржан од стране Министарства Просвете Србије, многобројних националних медија као што су Радио Телевизија Војводине, Политикин забавник... Жирију се филм веома допао, па су ученици позвани да буду гости на Штранду. Дочекала их је организаторка Мирјана Шајковић. Деца су вајала, сликала, цртала и грудвала се бојама. Ова посета је ученицима IV3 остала као
најлепши утисак са распуста.

 
Једнодевни излет - I, II, III и IV разред

Ученици I разреда, 21.05.2017.год. посетили су Храм Светог Саве, Позориштанце "Пуж" и Аду Циганлију.

Ученици II, III и IV разреда, 20.05.2016. год. посетили су ПД "Радмиловац" и торањ на Авали.

 
 
 

Број посета:

 

ОШ "Славко Родић"

Објављивање и копирање информација и фотографија са сајта могуће је само уз писмену сагласност руководства школе.